Всичко за Пиърсинга на Вежди

плюсове и минуси на пиърсинг на вежди

Украшенията по тялото са все още на мода, а халката за вежди е една от най-популярните форми на пиърсинг. Пиърсингът на вежди изглежда елементарен, затова понякога решаваме да го направим като прищявка. Важно е обаче да помним, че всяка форма на пиърсинг предизвиква въздействие върху тялото ни. Ето защо е добре да се запознаете с противопоказанията за процедурата, видовете пиърсинг и препоръките за последваща грижа за пиърсинга.

Какво представлява пиърсингът?

Пиърсингът е начин за разкрасяване на тялото. Той се изразява в пробиване на определени части от кожата, за да се постави бижу (напр. обеца) в тази област. Трябва да знаете, че пиърсингът на тялото се практикува от хиляди години и е бил популярен в различни култури по света. Той води началото си от малки племенни селища в Южна Америка, Амазония, Азия, Африка и Полинезия, за да се озове по улиците на съвременните градове векове по-късно. И така, как изглежда процедурата? Тя е подобна на обикновеното пробиване на ухо: с игла се пробива участък от тъканта, а в дупката се поставя обеца по избор.

Как се прави пиърсинг на вежди?

Пиърсингът на вежди се извършва с една игла, за да се гарантира, че е възможно най-безболезнен. Преди процедурата е важно да се избягва излагането на слънце, употребата на алкохол и болкоуспокояващи. Пиърсингът на вежди трябва да се извършва в напълно стерилни условия, като се използват игли за еднократна употреба и стерилни инструменти. Обеците за процедурата също трябва да бъдат стерилизирани. Освен това веждата и областта около веждата се дезинфекцират преди началото на процедурата. Салонът, в който се извършва пиърсингът, обикновено предлага избор от халки, изработени от висококачествени и добре поносими материали, като например титан, така че е по-добре да не носите собствени обеци. Можете да я носите, след като веждата ви заздравее.

Пиърсинг на вежди - стъпка по стъпка

1. Пиърсинг майсторът прикрепя специална скоба към кожата. С нея се регулира дълбочината, на която ще влезе иглата. Захваща се доста дебел участък от кожата, тъй като пиърсингът не трябва да е твърде близо до повърхността на кожата.
2. Мястото, което ще бъде пробито, се дезинфекцира добре.
3. По-късно пиърсинг специалистът маркира мястото, където ще бъде въведена иглата, като нанася там малка точка с помощта на маркер.
4. След това се извършва пиърсингът, като се пробожда маркираната област с иглата. Тя остава вътре в кожата, а скобата се изхвърля.
5. След това майсторът внимателно изважда иглата и вкарва в пиърсинга щифт. Готово!

Какви видове пиърсинг на вежди съществуват?

Пиърсингът на вежди обхваща три основни типа: стандартен, хоризонтален и anti eyebrow. Въпреки че това е доста болезнена процедура, извършвана с местна упойка, оздравяването обикновено протича без усложнения, поради ниската подвижност на тази част от лицето. За пиърсинга на веждите се използва специален вид бижута за повърхностен пиърсинг, така нареченият Surface bar.

Безопасен ли е пиърсингът на вежди?

Пиърсингът на вежди като цяло е безопасен, но избягвайте ситуации, в които пиърсингът може да се размества (например носене на каска и каране на мотоциклет или посещение на места, които са податливи на инфекции, като сауна, плувен басейн или солариум). През първите седмици след процедурата трябва да наблюдавате внимателно областта на пиърсинга.

Болезнен ли е пиърсингът на веждите?

Това със сигурност е индивидуален въпрос. Някои хора усещат дискомфорта по-силно, други - по-слабо. По време на процедурата по пиърсинг се прилага местна упойка, което прави процеса практически безболезнен. След това се поставя защитна превръзка, която трябва да се носи около 8 часа. Мястото на пиърсинга трябва да се промива няколко пъти дневно с физиологичен разтвор.

Колко време отнема зарастването на пиърсинга на веждата?

За съжаление тук няма еднозначен отговор. Много зависи от мястото на пиърсинга и от индивидуалните склонности към зарастване. Като цяло времето за зарастване е приблизително от няколко седмици до 3 месеца, а на други места по тялото - до шест месеца! По време на оздравителния процес от значение е и материалът, от който е изработена обецата, затова е добре да запомните, че висококачествените материали са по-малко склонни да бъдат отхвърлени от организма.

Обеци за вежди - златни, сребърни или може би пластмасови?

Класифицираме обеците за вежди преди всичко според материала, от който са изработени. Колкото по-качествен е той, толкова по-добре се понася от кожата. Можем да избираме между:

Злато - най-надеждният, но и най-скъпият материал, който не предизвиква алергични реакции и подпомага оздравителния процес.
Сребро - малко по-евтино от златото, също има регенериращи свойства.
Пластмаса - предлага се на ниска цена; не натоварва прекомерно пробитата зона и също подпомага регенерацията.
Титан - много популярен, безопасен и антиалергичен материал, който подпомага процеса на заздравяване на кожата. Той е с високо качество и се предлага на сравнително ниска цена. Освен това не предизвиква алергии. Титановите обеци могат да се носят дори от хора с алергии.

Какво трябва да имате предвид, преди да си направите пиърсинг?

Преди да направите пиърсинг на веждите си или на която и да е друга част от тялото, е добре да се запознаете с противопоказанията на процедурата. Те включват:

1. Простудни или други заболявания и приемани антибиотици

Както болестта, така и приеманите лекарства, най-вече антибиотици, отслабват организма, затова трябва да изчакате 2 седмици след последния прием и да направите процедурата едва след този период.

2. Подготовка за медицински преглед

По принцип, когато се подлагате на медицински прегледи, лечение или процедури, може да бъдете помолени да свалите бижутата си. Ако ви предстои преглед в близко бъдеще - отложете записването си за пиърсинг. Наскоро направеният пиърсинг трябва да заздравее, което може да отнеме от 3 до 6 месеца, и не е позволено да изваждате обецата, докато трае заздравяването!

3. Нарушения на съсирването на кръвта

Строго забранено е пробиването на кожата в случай на нарушения в съсирването на кръвта.

4. Бременност и следродилен период

Отложете процедурата по пиърсинг, докато бебето ви порасне малко.

5. Празници

Не забравяйте, че свежият пиърсинг не трябва да се потапя във вода. Посещението на басейн, езеро, море и т.н. е недопустимо. Освен това през първите няколко месеца след процедурата е препоръчително да не използвате сауна.

6. Кожни заболявания

Всички хронични и остри форми на кожни заболявания дисквалифицират процедурата по пиърсинг.

7. Менструация

Пиърсингът може да бъде по-болезнен, когато сте в период на менструация.

8. Сезонът

Трябва да знаете, че мястото на пиърсинга ще зарасне много по-бавно през зимата, отколкото през пролетта или лятото.

Важни препоръки след процедурата по пиърсинг

На първо място - хигиена! При всякакъв вид рани, включително пиърсинг на вежди, най-важно е да ги поддържате чисти. След процедурата не влизайте в плувен басейн, джакузи, езеро, море и т.н. Водата може да съдържа вредни микроорганизми. Пиърсингът също така не трябва да се докосва с мръсни ръце. Затова първо измийте ръцете си със сапун (препоръчително е да използвате антибактериален сапун), след което нанесете дезинфекцираща течност върху областта на пиърсинга. Почиствайте редовно и ежедневно мястото на пиърсинга. За тази задача е достатъчен стерилен памучен тампон, напоен с топла вода. След това нанесете антисептичен или физиологичен разтвор (физиологичен разтвор или морска сол). Не забравяйте също така да не нанасяте кремове, лосиони, парфюми и др. върху мястото на пиърсинга. При всякакви необичайни симптоми, напр. секрет, зачервяване или възпаление, трябва незабавно да се консултирате с боди пиърсъра, извършил процедурата, или с вашия лекар. Само така можете да избегнете инфекция и преместване на пиърсинга.

ЗАПОМНЕТЕ!
Ако усещате постоянен сърбеж и мястото на пиърсинга се зачервява и подува, това е симптом на възпаление. Необходимо е да се свържете със специалист, който да ви посъветва за по-нататъшни грижи след поставянето на пиърсинга.

Пиърсинг на вежди и гримът - можете ли да нанасяте грим на веждите върху областта на пиърсинга?

Много хора питат дали е възможно да се носи грим след поставяне на пиърсинг на вежди. През първоначалния етап на заздравяване трябва да се въздържате от използване на козметика, съдържаща алкохол, а също така трябва да избягвате грима около областта на пиърсинга. Въпреки това можете внимателно да разресвате веждите и да ги скубете с пинсета в зоната около пиърсинга, тъй като бижуто върху веждата привлича повече внимание към факта дали веждата изглежда спретната и правилно поддържана. Използвайте качествена пинсета и процедурата ще мине гладко!

След като кожата заздравее, естествено, можете да се върнете към грима на веждите си. Пиърсингът на веждите привлича вниманието, така че със сигурност красивия и старателно направен грим, с помощта на качествена козметика, ще му бъде от полза. Прецизно очертаната вежда може да допълни перфектно пиърсинга и да придаде хармония на цялата визия. Пиърсингът с неподдържани или разрошени косъмчета, който е лошо оформен, отнема от ефекта на цялата визия, тъй като той привлича вниманието към несъвършенствата, така че си струва да се погрижите за формата и естетиката на пробитата вежда. Дори само нежно оформяне и фини корекции с добър молив за вежди могат да придадат на веждите много по-добър вид.

Помадата за вежди също е идеален продукт за грим на вежди, който е дълготраен, интензивен и изключително пластичен. Тя ви позволява да запълните веждата, да определите формата ѝ и да създадете щрихи, наподобяващи косъмчета. Такъв грим за вежди със сигурност ще придаде колорит на вашия пиърсинг! Разгледайте нашето ръководство с продукти за грим на веждите и научете как да ги използвате.

Може ли пиърсингът да увреди зрението ви?

Съществува доста разпространено мнение, че пиърсингът на веждите може да повлияе негативно на зрението. Това е мит! Невъзможно е да се увреди зрителният нерв по време на процедурата по пиърсинг. Въпреки това е добре да знаете, че лошо изпълненият пиърсинг води до риск от докосване на троичния нерв, което може да доведе до невралгия. Затова избирайте внимателно салона и пиърсинга си - използвайте услугите само на квалифицирани специалисти с голям опит и добри отзиви.

Напишете коментар. Той ще бъде публикуван, щом бъде одобрен от модератор.
Политика за поверителност

Нашият уебсайт използва "бисквитки", както и "бисквитки" на трети страни, за да използва външни инструменти. В случай че потребителят не даде съгласието си, се използват само основните бисквитки. Можете да промените настройките в браузъра си по всяко време. Предоставяте ли съгласието си за използване на всички бисквитки?

Политика за поверителност